• nl
  • fr
  • de
  • en
  • Home
  • Professionals
    • Navefri
    • Partners
    • Snackblad
  • De Frietkotcultuur
    • Wat?
    • Frietkotcultuur in cijfers
    • Frietjes met ...
    • Frieten bakken is een kunst
    • Het Frietkot
    • De geschiedenis van de aardappel
    • De (onduidelijke) oorsprong van de friet
    • Bedreigingen voor de Frietkotcultuur
    • Bibliografie
    • Erkenning Immaterieel Cultureel Erfgoed
  • Navefri
    • Navefri-Unafri
    • Contact
  • De Frietkotraad
    • Doelstelling
    • Samenstelling
  • Orde van de Gulden Puntzak
    • Historiek
    • Aanvraag
    • Toekenningsvoorwaarden
    • Ordedragers
  • Week van de friet
    • Algemeen
    • Week van de Friet in Vlaanderen
    • la semaine de la Frite en Wallonie
    • Week van de Friet in Brussel
  • Frit-Art
  • Interessante Links
Frietkotcultuur in cijfers

België telt 4643 frituren.

  • Volgens recent onderzoek van VLAM (*) gaat liefst 95% van de Vlamingen minstens één keer per jaar naar de frituur.
  • 85% van de Vlamingen eet minstens één keer maand frieten en meer dan 60% doet dat minstens wekelijks.
  • Nagenoeg de helft (48%) van de frieten wordt thuis gebakken, 27% wordt afgehaald en 25% wordt buitenshuis geconsumeerd.
  • Binnen de totale frietmarkt heeft de frituur een marktaandeel van 29%, specifiek binnen het buitenhuisverbruik bedraagt dit aandeel 40% en binnen de afhaalmarkt van frieten stijgt dit zelfs tot 73%.
  • De meeste frituurklanten kiezen voor een kleine friet (41%), 39% bestelt een gewone portie en 20% gaat voor een groot pak.
  • In de saus-hitparade staat mayonaise op kop (40%), gevolgd door stoofvleessaus (32%), tartaar (13%) ketchup (9%) en Andalouse (7%).

 

België bevindt zich vandaag in het midden van het ideale teeltgebied voor aardappelen. Met een gemiddelde opbrengst van om en bij de 45 ton per ha als gevolg van de ideale groeiomstandigheden en vakkennis in de aardappelketen is het niet toevallig dat ons land is gegroeid tot de grootste exporteur van (diepgevroren) friet ter wereld. Deze Belgische frietjes, vaak geproduceerd in familiale groeibedrijven, worden over de hele wereld afgebakken. Jaarlijks worden in ons land om en bij de 3,5 miljoen ton aardappelen verwerkt tot frietjes, pureebereidingen, chips en vlokken. Volgens de VLAM bedraagt het jaarlijks totaal verbruik van aardappelen zo’n 80 à 85 kg per persoon. Per jaar eet de Belg thuis 38 kg verse aardappelen en 6 à 7 kg verwerkte aardappelen per jaar. Volgens Belgapom, de federatie van de Belgische aardappelhandel & verwerking, telt ons land zo’n 7.000 aardappeltelers, enkele honderden handelaars en een 20-tal professionele verwerkingsbedrijven, die bijna 3000 mensen tewerkstellen.


(*) Posttest Week van de Frituur Insites i.o.v. Vlam


Contacteer ons

rolex replica watches Audemars Piguet Replica Watches www.topapwatch.com|Car Wraps

vzw Navefri - Unafri asbl
Schillekensberg 21 3460 Bekkevoort
info@navefri-unafri.be
Gebruik het invulformulier

IWC Replica Watches IWC Portuguese Replica Replica IWC Pilot IWC Aquatimer Replica IWC Big Pilot Replica Panerai Ferrari Replica Panerai Luminor Replica Watches Panerai Luminor Base Replica Panerai Luminor Chrono Replica Replica Panerai Luminor Submersible Watches www.hellopanerai.com Color Shift Vinyl Wraps Metallic Vinyl Wraps Carbon Fiber Wrap Diamond Car Wraps White Vinyl Wraps